Städerskan av Nita Prose

 

Molly Gray skulle antagligen kunna beskrivas som lite speciell. Hon lever för sitt jobb som städerska på anrika Regency Hotel, eller som hon själv uttrycker det "återställa rummen till dess yttersta perfektion". Formuleringen har hon fått med sig från ett av fortbildningstillfällena personalen har behövt gå på och som hon har uppskattat djupt och tagit till sitt hjärta. Dock som den enda i personalstyrkan. När chefen en gång vid ett sådant tillfälle hade använt sig av något slående uttryck kunde hon inte förstå att hon var den enda som var på väg att ge honom en stående ovation. Eftersom hon är en sådan miss goody two shoes stör sig kollegorna på henne, eller det kanske snarare är så att de inte förstår sig på henne. Bakom hennes rygg kallar de henne namn som "regelmiffot" och "Molly Roomba". Av ledningen är hon dock uppskattad för att hon följer regler till punkt och pricka och älskar att städa, sin städvagn och sin uniform. 

Molly Maid (var tvungen att googla varför det namnet var roligt; det är tydligen ett städföretag i Nordamerika) har dock lite svårt med det sociala och vill tro det bästa om alla människor. Den här egenskapen hos henne försvårar situationen som hon hamnar i något. Kakan smular sig nämligen som så att hon hamnar mitt i en brottsutredning när hon en dag går in i en trogen gästs rum för att städa det och finner honom "väldigt död" i sin säng. 

Sedan följer ett uppnystande av denna härva som vi får följa genom Mollys ögon. Hon har dock spenderat stora delar av sitt liv med att titta på Columbo ihop med sin mormor så varför skulle hon inte kunna lösa detta mysterium lika metodiskt som hon tar sig an andra uppgifter i livet? Den kanadensiska förläggaren, turned författaren Nita Proses debutroman är helt fantastisk. Det är svårt att inte tycka om vår hjältinna Molly och heja på henne. Fem crumpets av fem. 

Kommentarer